Samen verder na vreemdgaan

Vreemdgaan, overspel, ontrouw of affaire. Het zijn allemaal verschillende woorden om de aanslag te benoemen die gepleegd is op jullie vertrouwen en respect voor elkaar. De woorden verschillen, de impact op de relatie is echter vaak hetzelfde: verwoestend!

Overspel in jullie relatie? Wat nu?
Maar weinig stellen zijn in staat om zelfstandig om te gaan met deze situatie in hun relatie. Hoe zit dat met jullie? Weten jullie hoe hier mee om te gaan?  En wat betekent dit nu voor jullie relatie? Blijven jullie nu nog wel samen? Of is dit het einde van wat jullie samen hadden? Al deze vragen maken het waarschijnlijk moeilijker om er samen uit te komen.
Eén ding is inmiddels zeker… Wat eens een basis van vertrouwen, zekerheid en veiligheid was voor jullie, is nu weg… Wat over is, is een bijna niet te verdragen gevoel van verlorenheid, machteloosheid en verdriet.


Hulp bij het herstellen van de relatie na vreemdgaan
We raden jullie in ieder geval aan om het nemen van beslissingen op basis van allerlei emoties even uit te stellen. Een onzorgvuldig besluit kan de toekomst van jullie relatie misschien onherstelbaar beschadigen.

Houdt, hoe moeilijk de situatie ook is, de communicatie open naar elkaar. Blijf in contact. Realiseer dat jullie alleen door samen te werken uit deze situatie kunnen komen. En, als dat lukt, zal jullie relatie sterker zijn dan daarvoor. Hoe tegenstrijdig het ook voelt: op dit moment hebben jullie elkaar het meest nodig! Samen kunnen jullie het vertrouwen weer herstellen.

Relatieherstel na overspel is mogelijk!

Ja, ook al is er sprake is geweest van vreemdgaan.
Ja, ook al overheerst nu het gevoel dat het nooit meer goed komt.

Jullie relatie is te redden! Ja, ook na vreemdgaan
Ja, jullie relatie redden is mogelijk, maar zeker niet gemakkelijk! Het is een lange weg die jullie samen moeten bewandelen, terwijl jullie elkaar steunen bij het verwerken van de pijn en het verdriet. Jullie zullen beiden, of je nu pleger bent of bedrogene, stappen moeten zetten om het vertrouwen en het respect in jullie relatie weer te helen en herstellen.

Het traject voor relatieherstel na ontrouw bestaat uit ongeveer 11 gesprekken van 90 minuten. In het begin vinden de gesprekken eens per week plaats. Afhankelijk van jullie vorderingen wordt dat later eens per twee tot vier weken. Soms is helpend naast het S.A.M.E.N-traject een individueel traject te doen.

Het gehele traject duurt ongeveer 6 maanden. Meestal is dit voldoende om jullie relatie in de basis weer te herstellen. Indien er meer dan 11 gesprekken nodig zijn dan is mogelijk om het traject te verlengen. Een half jaar na dat jullie traject is afgerond komen we weer bijeen voor een nazorgsessie.

Tijdens het traject begeleiden we jullie o.a. aan de hand van het relatieherstelprogramma S.A.M.E.N. Dit programma is speciaal ontwikkeld om stellen waar er sprake was van ontrouw, overspel, vreemdgaan of een affaire, bij te staan in het herstellen van hun relatie.

Het traject voor relatieherstel na ontrouw

Het traject voor relatieherstel na ontrouw heet S.A.M.E.N. SAMEN staat voor de 5 fasen die jullie voor relatieherstel dienen te doorlopen: Stilstaan, Amputeren, Meeleven en Meebewegen, Evalueren en Evolueren, Nieuwe kansen en Naweeën.

Fase 1: Stilstaan
Voor jullie ook maar iets willen gaan doen aan herstel moet jullie eerst stilstaan en overwegen waar jullie staan. En vooral bij wat jullie willen. Het relatieherstel programma is namelijk alleen geschikt als jullie er bewust voor kiezen voor jullie relatie te gaan.

Fase 2: Amputeren
Werken aan herstel terwijl de derde nog in beeld is, is onmogelijk. Als pleger dien je deze invloed uit je leven te amputeren. Maar het amputeren geldt ook voor degene die bedrogen is. Van welke niet-werkende reacties moet jij afscheid nemen? Denk aan extreme controle, verwijten, wantrouwen, etc.

Fase 3: Meeleven en Meebewegen
Het herstel van een vertrouwensbreuk is een zwaar proces. Als degene die bedrogen is, ervaar je  vaak veel pijn en wil je daar vaak over praten. Maar, hoe praat je over je angst, woede en boosheid met degene die je heeft bedrogen? Als de pleger, voel je vaak juist opluchting en wil je vooruit kijken. Maar, hoe kun je samen vooruit als de degene die is bedrogen daar nog klaar voor is? Twee wisselende belangen. Hoe kunnen jullie recht doen aan beiden?

Fase 4: Evalueren en Evolueren
Vreemdgaan is ook een signaal aan de relatie. Vaak miste er iets in de relatie en in veel gevallen waren jullie beiden misschien al een tijdje ontevreden over de kwaliteit van jullie samenzijn. In deze fase kijken jullie kritisch naar je relatie en trekken jullie lessen met het oog op de toekomst.

Fase 5: Nieuwe Kansen
Jullie zijn samen door de pijn heen geworsteld. Hoe gaan jullie nu bouwen aan een nieuwe relatie waarin je gepassioneerd bent over elkaar en dat ook blijft? En hoe zit het met de naweeën van de verschrikkelijke gebeurtenis? Besef dat dat oude gevoel van angst kan zomaar weer kan komen opdagen. Dan worden jullie opnieuw geconfronteerd en zitten jullie voor je gevoel weer in een vorige fase. Hoe gaan jullie daarmee om.

IMG_6880
DSC_1184
IMG_6775
DSC_1184

“Ja, het kan echt!”